Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση ουσιών ή έχουν διαταραχές εθισμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά με κορονοϊό
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση ουσιών ή έχουν διαταραχές εθισμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά με κορονοϊό. Ο λόγος για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής “Molecular Psychiatry” με επικεφαλής μεταξύ άλλων την Δρα Νόρα Βολκόφ διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών των ΗΠΑ. Στην έρευνα αυτή αναλύθηκαν τα ιατρικά δεδομένα 73 εκ. ασθενών εκ των οποίων οι 12.030 είχαν νοσήσει με κορονοϊό. Διαπιστώθηκε ότι από αυτούς το 10% ήταν άνθρωποι με διαταραχές εθισμού και αποτελούσαν το 16% των περιστατικών Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα όσοι είχαν προβλήματα εξάρτησης από τον καπνό ή τα οπιοειδή αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν τόσο σοβαρά ώστε να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμα ακόμα να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου. Αυτό κατά τους ερευνητές μπορεί να οφείλεται στην ήδη επιβαρημένη υγεία τους αφού τέτοιοι χρήστες έχουν συχνά προβλήματα με τα πνευμόνια, το συκώτι ή την καρδιά τους. Ωστόσο είναι πολύ σύνηθες οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι να είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι και να έχουν μικρότερη και όχι έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι τέτοια ευρήματα θα είναι χρήσιμα όταν αρχίσει να διατίθεται το πολυπόθητο εμβόλιο, γιατί δίνει μια γρήγορη απάντηση σε ποιο κομμάτι του πληθυσμού χρειάζεται γρήγορη βοήθεια ώστε να ελεγχθεί γρηγορότερα η πανδημία. Παράλληλα όμως βγαίνει και το συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνθρωποι λόγω της ευαλωτότητάς τους χρήζουν άμεσα εντατικής υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα ως μέρος της στρατηγικής πρόληψης που μπορεί να βάλει φρένο στην ακατάσχετη διάδοση του ιού.
Υπό το βάρος των περιστάσεων η προτεραιότητα των ανθρώπων έχει εστιάσει στην πανδημία, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από την επέλασή της, αφήνοντας να υποβόσκουν άλλα ζωτικής σημασίας που βλάπτουν την ψυχική υγεία. Κατ’ επέκταση τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης που ασχολούνται με το θέμα των εξαρτήσεων και της ψυχοκοινωνικής υγείας γενικότερα, ανησυχούν ότι ακόμα και να ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου όσο αφορά τα απότοκα της κοινωνικής κρίσης στην οποία έχουμε περιέλθει.
Ο εγκλεισμός λόγω της καραντίνας, η ανεργία, ο διάχυτος φόβος και το άγχος αλλά και η αναδυόμενη έξαρση της ενδοοικογενειακής -και όχι μόνο- βίας δημιουργούν την εικόνα μιας ψυχοπαθούς και επικίνδυνης κοινωνίας. Δηλαδή το πιο εύφορο έδαφος για να ανθίσουν κάθε είδους εξαρτήσεις. Από το παιδί που κάθεται απομονωμένο σπίτι λόγω της καραντίνας και περνάει πάμπολλες ώρες μπροστά σε μια οθόνη έως την παρηγοριά που υπό αυτές τις συνθήκες προσφέρουν το αλκοόλ και το τσιγάρο. Από τον τζόγο ως διέξοδο και συναναστροφή έως την υπερφαγία ως ξέσπασμα του άγχους και της υπέρμετρης ανασφάλειας. Οι εξαρτήσεις γεννιούνται από το πάντρεμα των ατομικών και κοινωνικών αδιεξόδων και ζούμε την εποχή που η έκρηξή τους φαίνεται να παίρνει βουβά ασύλληπτες διαστάσεις.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Απόπλους» συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, είτε στο χώρο του Κέντρου είτε διαδικτυακά (κατόπιν συνεννόησης με τα επιστημονικά στελέχη και πάντα με την τήρηση όλων των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων). Θα ήταν πολύ καταστροφικό να τελειώσει αυτή η δύσκολη περίοδος και να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια χίμαιρα προβλημάτων ψυχικής υγείας και κατακόρυφης αύξησης περιστατικών κατάχρησης ουσιών με ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλους.